2011 m. gruodžio 31 d., šeštadienis

Su Naujaisiais Metais !


Mielieji,

Yra metuose vienintelė naktis
Kai nesinori miego,
Kai lauki kažko nuostabaus, nepakartojamo,
Kai abi laikrodžio rodyklės sustingsta ties dvylika,
Kai susitinka metai..
Bet šitas susitikimas labai trumpas,
Sekundė, daug mažiau - akimirka,
O laukei ištisus metus.
Tad su Naujais!



Ačiū Jums, kad buvote su manimi visus metus. Stengsiuosi ir kitais metais Jūsų nenuvilti virtuvės fantazijomis!

2011 m. gruodžio 24 d., šeštadienis

Su Šv. Kalėdom ir Naujaisiais Metais



Mielieji,

Žiemos taku šventės jau atėjo,
Teatneša daug laimės, džiaugsmo valandų,
Lai sunkios valandos Jums pralekia lyg vėjas,
O laimės dienos slenka pamažu..
Su Šv. Kalėdom ir Naujaisiais Metais!

2011 m. gruodžio 15 d., ketvirtadienis

Kalėdinis damų gėrimas


Produktai:

Kavos
Plakamos grietinėlės apie 100-150 ml
1 a.š. cukraus pudros
likerio (kavos, airiškos kavos skonio ir t.t.)

Šokoladiniams dangteliams:

Šokolado (pieniško arba juodo)
pabarstukų

Eiga: Ant kepimo popieriaus išpaišyti apskritimus, kad tiktų ant stiklinių puodelių. Šokoladą ištirpinti ant garų vonelės ir storu sluoksniu užtepti ant apskritimų, apibarstyti pabarstukais ir dėti į šaldytuvą, kad sustingtų. Užplikyti kavą. Išplakti grietinėlę su cukraus pudra. Kavą pilti per sietelį į stiklinius puodelius apie pusė puodelio. Į kiekvieną puodelį įpilti po 1 a.š. likerio. Grietinėlę sukrėsti į konditerinį maišelį ir išspausti ant kavos. Įdėti šiaudelius ir uždengti šokoladiniais dangteliais.

Skanaus


Meduolinės širdelės


Produktai:

250 g medaus
250 g cukraus
150 g sviesto
2 kiaušiniai
670 g miltų
2 a.š. prieskonių meduoliams
1 v.š. kakavos
1 a.š. gesintos sodos

citrinos sulčių
cukraus pudros

Eiga: ant silpnos ugnies kaitinti medų, cukrų, sviestą, kol ištirps cukrus. Atvėsinti. Įmušti kiaušinius, įberti prieskonius, kakavą, miltus, gesintą sodą ir išminkyti tešlą. Įdėti į maišelį ir laikyti šaldytuve 12 val. arba per naktį. prieš kočiojant tešlą, palaikyti kambario temperatūroje apie 1 val. Tešlą kočioti 1 cm storumo ant stalo pabarstyto miltais. Išspausti širdeles ir sudėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepti 180 laipsnių apie 10-15 min. Atvėsinti. Į 2 v.š. citrinos sulčių berti cukraus pudrą, kol masė taps tiršta. Supilti į konditerinį maišelį ir paišyti ant meduolių. Kai išdžius glajus, meduolius sudėti į indą su dangčiu.
Skanaus


P.s. iš šio kiekio gavosi 88 vnt. Tešla labai elastinga kaip plastilinas. Originaliame recepte buvo parašyta, kad miltų reikia 400 g., bet man suėjo žymiai daugiau.

Recepto šaltinis: taste. chocolate knyga

2011 m. gruodžio 6 d., antradienis

Sutrūkę šokoladiniai sausainiai

Šie sausainiai trapūs, sodraus šokolado skonio, patiks šokolado mėgėjams.




Produktai:

180 g. juodo šokolado
110 g. kambario temperatūros sviesto
100 g. cukraus
1 kiaušinis
1,5-2 a.š. prieskonių meduoliams
0,5 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
250 g. miltų

cukraus pudros

Eiga: Šokoladą ištirpinti ant garų vonelės, atvėsinti. Sviestą išsukti, į jį supilti šokoladą, viską išmaišyti. Į masę supilti cukrų, druską, prieskonius, įmušti kiaušinį, įberti kepimo miltelius, viską išmaišyti. Sudėti miltus ir išminkyti tešlą. Cukraus pudrą išsijoti į dubenėlį. Iš šokolado tešlos formuoti graikinio riešuto dydžio rutuliukus, apvolioti juos cukraus pudroje ir dėti ant kepimo popieriumi išklotos pjaustymo lentelės. Dėti į šaldytuvą 3 valandom. Įkaitinti orkaitę iki 160 laipsnių. Rutuliukus sudėti į kepimo skardą, toliau vieną nuo kito, nes kepdami jie platės ir kepti apie 12-15 min. Išimti ir atvėsinti ant grotelių.
Skanaus

Recepto šaltinis:forelles receptai
Idėja: neringos blogas

2011 m. gruodžio 5 d., pirmadienis

Moliūgų cukatai



Produktai:

4 kg nuvalyto moliūgo
800 g. cukraus
1 citrinos sultys
0,5 a.š. cinamono

cukraus pudra

Eiga: nuvalyti moliūgą, supjaustyti stambesniais kubeliais, užpilti cukrumi ir laikyti per naktį. Sekančią rytą nupilti susidariusį sirupą, jį užvirti, supilti citrinos sultis, įberti cinamono ir pavirti apie 5 min. Karštu sirupu užpilti moliūgų gabalėlius. Vakare, moliūgus su sirupu užvirti ir ant silpnos ugnies pavirti apie 5-7 min, kad neištežtu. Nupilti sirupą. Kepimo skardas iškloti kepimo popieriumi ir suberti moliūgo gabalėlius. Dėti į įkaitintą 60 laipsnių orkaitę, dureles šiek tiek turi būti praviros, kad išgaruotų drėgmė. Džiovinti apie 3-4 val. Sekančią dieną apibarstyti cukraus pudra. Laikyti sandariame inde.
Skanaus

P.s. labai skanu ir vienus valgyti, bet tinka ir visokiems kepiniams. Reikia kubelius pjaustyti kuo stambesnius, nes mano buvo per siaurai supjaustyti, dėl to labai išdžiuvo. Reiktų  pjaustyti  apie pusės nykščio dydžio gabaliukais. Aš džiovinau vaisių džiovintuve apie 3 val., tai manau orkaitėje bus ilgiau, galima ir ant radiatoriaus džiovinti tik procesas užtruks ilgiau. Cukatai bus sulipę, bet užbarsčius cukraus pudros, jie atlips.


P.s.s. O sirupą galima panaudoti su obuolių sultimis. Lygiomis dalimis sumaišyti moliūgų sirupą su obuolių sultimis, įpjaustyti keletą griežinėlių citrinos ir gerai atšaldyti šaldytuve. Jei bus per saldu, galima daugiau įpilti sulčių.
Skanaus

2011 m. gruodžio 4 d., sekmadienis

Bulvių suflė

Kai nusibosta paprasta bulvių košė, ją galima pakeisti bulvių suflė.


Produktai:

500 g. virtų bulvių be lupenų
2 v.š. grietinės
3 kiaušiniai
50 g. tarkuoto fermentinio sūrio
30 g. minkšto sviesto
druskos, pipirų

Eiga:  virtas bulves pertrinti per sietelį. Į bulvių masę įdėti sviestą, grietinę, druską, pipirus, tarkuotą sūrį. Išmaišyti. Atskirti trynius nuo baltymų. Trynius sudėti į bulvių masę ir išmaišyti. Baltymus išplakti iki  lengvai standžių putų, bet neperplakti, nes bus sunku įmaišyti į bulvių masę. Išplaktus baltymus palengva įmaišyti į masę. Jei bulvių košė gavosi per kieta, įpilti šiek tiek pieno. Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi arba ištepti riebalais, sukrėsti bulvių masę, padaryti bangas ir kepti 200 laipsnių apie 35 - 40 min. 
Skanaus

P.s. jei kepsite mažesniuose indeliuose, tai atitinkamai kepimo laikas sutrumpės. Taip iškeptą bulvių suflė/vyniotinį lengva supjaustyti riekutėmis ir patiekti. Jei liko suflė, tai galima supjausčius riekelėmis pakepti ant sviesto. 

Recepto šaltinis: beatos virtuve


Pyragas su migdolų plutele

Labai skanus pyragas su karamelizuota migdolų plutele. Tikiuosi jums patiks


Produktai:


Tešlai:

400 g. miltų
1 a.š. sausų mielių (arba 30 g. šviežių)
70 g. cukraus
250 ml šilto pieno
70 g sviesto ar margarino
1 kiaušinis
žiupsnelis druskos

Įdarui:

1 kg obuolių
1 citrinos sultys
50 g. cukraus
200 ml vandens
100 g. rome mirkytų razinų

Plutelei:

100 g. sviesto
150 g. cukraus
2 v.š. pieno
60 g. migdolų plokštelių

Eiga: Mieles sumaišyti su 1 a.š. cukraus, 2 v.š. miltais ir  50 ml šiltu pienu, uždengti ir šiltai palaikyti apie 15 min. Išsijoti likusius miltus, vidury padaryti duobute ir supilti pakilusias mieles, šiek tiek užberti miltais. Likusį pieną pašildyti, ištirpinti sviestą/margariną, juos sumaišyti tarpusavyje, įberti cukraus, druskos, įmušti kiaušinį, viską išmaišyti ir supilti ant miltų. Išminkyti tešlą. Jei tešla lips prie rankų, įberti šiek tiek miltų. Tešlą uždengti ir laikyti šiltai apie 1,5 - 2 val., kad pakiltų dvigubai.
Kol tešla kyla, nulupti obuolius, išimti sėklas ir supjaustyti apskritais griežinėliais. Citrinų sultis sumaišyti su 50 g. cukraus, užpilti 200 ml vandens ir virti apie 10-15 min, turi sumažėti kiekis ir skystis gautis sirupo tirštumo. Sirupui ataušus suberti išmirkytas razinas.
Sviestą plutelei išlydyti puode, suberti cukrų ir migdolus, įpilti pieno ir viską išmaišyti.
Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi. Iškočioti puse tešlos, įkloti į skardą, kad būtų pakilę tešlos šonai apie 2-3 cm. Ant tešlos sudėlioti obuolius, užpilti cukraus sirupo, iškočioti antrą lakštą ir uždėti ant viršaus. Tešlos sluoksnius sulipdyti vieną su kitu, viršų subadyti šakute. Migdolų masę tolygiai užtepti ant viršaus ir dar 15 min pakildinti.
Kepti 170-180 laipsnių apie 25-30 min.
Skanaus


P.s. man miltų trūko, tai įdėjau gerą saują dar. Svarbu, kad sirupo nebūtų per daug, nes kitaip pyragas bus per šlapias.

Recepto šaltinis: Kepimo paslaptys nr. 5