2011 m. balandžio 19 d., antradienis

Įdaryta sprandinė



Produktai:

1 kg sprandinės
2 svogūnai
1 didelė morka
1 nedidelė cukinija
300 g. pievagrybių
druska, pipirai
majonezas
sviesto gabaliukas

Eiga: sprandinę pjauti išilgai, paliekant neįpjautą centimetrą, atversti kaip knygą, ir dar kartą perpjauti išilgai ir atversti. Gausis ilga "paklodė". (man gavosi per siaura ir per ilga, tai aš perpjoviau pusiau ir vieną šalia kitos padėjau). Išmušti plaktuku iš abiejų pusių, įtrinti prieskoniais. Vieną pusę aptepti majonezu.
Į įkaitintą keptuvę su aliejumi dėti kepti smulkintą vieną svogūną, tarkuotą morką, šiek tiek pakepti, vėliau įdėti tarkuotą cukiniją ir viską apkepti, kol suminkštės. Pagardinti druska, pipirais. Kitoje keptuvėje pakepinti kitą smulkintą svogūną, bei griežinėliais pjaustytus pievagrybius kol suminkštės. Pagardinti druska, pipirais.  Keptas morkas uždėti voleliu ant sprandinės ir apsukti vieną kartą, paskui voleliu dėti pievagrybius ir baigti susukti sprandinę. Aprišti siūlu. Įdėti į foliją. Ant viršaus sprandinės uždėti keletą gabaliukų sviesto ir sandariai užspausti foliją. Kepti 180 laipsnių apie 40 min. Paskui pradaryti foliją, kad apskrustų sprandinės viršus ir dar kepti 20 min. Ištraukus, jei iš karto nevalgysite, paslėgti kokiai 1 valandai. Nuimti siūlus.

Skanaus


P.s. labai sultinga mėsa. Iš likusio įdaro padariau padažo prie sprandinės. Kadangi mano gabaliukas buvo daugiau į ilgį, tai pjoviau perpus ir išmušus abu gabalus sudėjau šalia vienas kito. Susukau su įdaru. Kad iškepus nesubyrėtų per sūdurimą, tai paslėgiau sprandinę, kad geriau susispaustų. Kepiau el. orkaitėj, 3 pakopa, f-ja: infraterminis kaitinimas, 180 laipsnių - 50 min., nuėmus nuo viršaus foliją - dar 25 min.

Bulvių košės suktinukai su vafliu



Produktai:

1 kg bulvių
250 ml pieno
30 g. sviesto
druska, pipirai
3 lakštai vaflių

sviesto kepimui

Eiga: Nuluptas bulves išvirti pasūdytame vandenyje, nusunkti, sutrinti. Įdėti sviestą bei virintą pieną ir išmaišyti. Paskaninti pipirais. Vaflių lakštus ištepti bulvių koše, pabarstyti žaliais svogūnais ar krapais, petražolėmis. Palaukti, kol vafliai suminkštės ir susukti. Supjaustyti 2 cm storio. Geriausiai pjaustosi duonai skirtu peiliu. Keptuvę įkaitinti su sviestu ir suktinukus apkepti iš visų pusių.

Skanaus


P.s. neprisimenu iš kur turiu užsirašiusi šį receptą, bet seniai norėjau išbandyti. Rezultatu buvau labai patenkinta. Labai skanu.

2011 m. balandžio 15 d., penktadienis

"A la lazanija"




Produktai: 

1 pakelis lazanijos lakštų ( 250 g.)
400 g. troškintos kiaulienos savo sultyse (tušonkės)
1 svogūnas
2 indeliai po 400 g. (netto) pomidorų be odelių savo sultyse
50 g. sviesto
50 g. miltų
900 ml pieno
250 g. fermentinio sūrio
druska, pipirai

gabalėlis sviesto

Eiga: Įkaitinti keptuvę, įdėti kiaulieną ir pakepti, kol išsileis. Svogūną, pomidorus sumalti su blenderiu ir įpilti į keptuvę su kiauliena. Viską patroškinti apie 5 min. Pagardinti druska, pipirais. Kitame puode ištirpinti 50 g. sviesto, įberti miltus, viską išmaišyti ir palengva supilti pieną. Kaitinti, kol sutirštės. Sūrį sutarkuoti burokine tarka. Kepimo skardą patepti aliejumi, iškloti lazanijos lakštais (kurių nereikia apvirti prieš tai), užpilti baltojo padažo, ant viršaus raudonojo ir pabarstyti sūriu. Uždengti kitais lakštais ir kartoti tą patį. Ant paskutinio lakštų sluoksnio užpilti gausiai baltojo padažo, užbarstyti likusio sūrio. Gabaliuką sviesto padalinti į kokias 4 dalis ir užmesti ant sūrio. Dėti į įkaitintą orkaitę ir kepti 200 laipsnių apie 35-40 min. Baigus kepti, leisti lazanijai dar 10 min. pastovėti, kad susigertų padažai.

Skanaus



P.s. labai skanu ir kartu labai nesudėtinga pasigaminti. Aš naudojau vokišką "tušonkę". Mano skarda 20x20 cm, bet galėjo būti truputį didesnė, nes lipo į viršų viskas. Kepiau el. orkaitėj, 1 pakopa, f-ja: kepimas viršus - apačia, 200 laipsnių, 40 min.


2011 m. balandžio 13 d., trečiadienis

Zefyriniai saldainiai & oriniai zefyrai

Pasakysiu labai paprastai - jie tirpsta burnoj...






Produktai:

Šokoladas (pieniškas, juodas)
1 pakelis želė (bet kokio skonio)
20 g. želatinos
200 g. cukraus
400 ml vandens
bulvių krakmolo

Eiga: šokoladą ištirpinti ant garų vonelės ir ištepti storu sluoksniu silikonines formeles arba popierinius krepšelius. Statyti į šaldytuvą, kad sustingtų. Jei naudojate popierinius krepšelius, tai formelę apversti ir atsargiai, pirštais neliečiant nuplėšti popierinę dalį, kad nesulūžtų grioveliai.
Želatiną užpilti 100 ml šaltu virintu vandeniu ir laikyti 15 min., paskui ištirpinti. Į plakimo indą sudėti želė ir cukrų, užpilti 300 ml karštu vandeniu ir gerai viską išmaišyti, kad neliktų kruopelių. Ištirpintą želatiną supilti į želė, išmaišyti ir atvėsinti iki kambario temperatūros. Paskui plakti mikseriu apie 15-20 min., kol masė sutirštės. Masę galima dėti šaukšteliu į formeles arba supilti į konditerinį švirkštą ir įpurkšti (aš taip dariau, nes greičiau). Kol dirbama su mase, likutį laikome uždengusį rankšluosčiu. Jeigu saldainiai daromi silikoninėse formelėse, tai po masės įpurškimo į vidų, reikia šaldytuve palaikyti, apie 30 min., kol masė sukietės ir užtepti ant viršaus likusį šokoladą.
Likusią želė masę įpilti į indą išklotą kepimo popieriumi ir pastatyti į šaldytuvą nakčiai. Išėmus iš šaldytuvo, masę apibarstyti krakmolu, apversti ant kito patiesto kepimo popieriaus ir vėl užbarstyti krakmolu, taip palaikyti kokias 10 min. Krakmolą nuvalyti teptuku ir supjaustyti kvadratėliais. Jeigu šonai zefyrų limpa, tai gabalėlius vėl lengvai pavolioti krakmole ir nukratyti. Laikyti kambario temperatūroje.

Skanaus



P.s.  saldainiai bei zefyrai labai skanūs, tirpstantys burnoj. Aš dariau su braškių skonio želė ir plakiau 20 min. Iš pakelio gaunasi labai daug ir saldainių, ir zefyrų. Zefyrai labai primena marshmellow zefyrus. Saldainiai labai "įnoringi", nes čia naudojama ir želatina, ir šokoladas (jie nelabai draugauja), tad saldainius geriausiai visada laikyti šaldytuve ir ištraukti prieš patiekiant.

Recepto šaltinis : SM

2011 m. balandžio 10 d., sekmadienis

Cukinijų vyniotinis


Skanus tiek šaltas, tiek karštas

Produktai:

2 vidutinio dydžio cukinijos
4 kiaušiniai
130 g. fermentinio sūrio
majonezas
6-8 gabalėliai kumpio arba dešros
aliejus
druska, pipirai

Eiga: Cukinijas su odele sutarkuoti burokine tarka. Įkaitinti keptuvę su šlakeliu aliejaus ir apkepti cukinijas pora minučių. Perdėti į kiaurasamtį, leisti atvėsti ir nuvarvėti skysčiui. 100 g. fermentinio sūrio sutarkuoti. Kiaušinius išplakti, pagardinti druska, pipirais, sudėti sūrį bei nuspaustas cukinijas. Viską užmaišyti ir masę įpilti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepti 200 laipsnių apie 20-25 min. Ištraukus šiek tiek atvėsinti, užtepti plonu sluoksniu majonezo, uždėti kumpį ir pakėlus kepimo popieriumi suvynioti vyniotinį. Likusį fermentinį sūrį sutarkuoti, užbarstyti ant vyniotinio ir dėti į orkaitę, kol sūris išsilydys.

Skanaus


P.s. susukus vyniotinį nebūtina sūrio likutį užbarstyti, ir be to skanu:) Arba galima tą likusį sūrį sutarkavus užbarstyti ant kumpio. 

Recepto šaltinis: čia

2011 m. balandžio 8 d., penktadienis

Sausainiai su nutella


trapūs, puikiai tinkantys su stikline pieno

Produktai:

50 g. kambario temperatūros sviesto
50 g. grietinės
1 1/2 kiaušinio trynio
125 g. miltų

nutella

Eiga: sviestą, trynius, grietinę išsukti ir sudėti miltus. Užminkyti tešlą, apdengti maistine plėvele ir dėti į šaldytuvą 1 val. Tešlą plonai iškočioti ir stiklinės pagalba išspausti apskritimus. Į vidurį dėti ketvirtį šaukštelio nutellos, užlenkti per pusę ir kraštus užspausti (galima užspausti šakute). Sausainius sudėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepti 160 laipsnių, 15-20 min. Atvėsusiu apibarstyti cukraus pudra.

Skanaus


P.s. aš naudojau koldūnams skirtą formelę. Labai patogu ir greita naudoti. Jei tešla limpa prie stalo, paberkite truputį miltų. Kepiau el. orkaitėj, 3 pakopa, f-ja: viršus-apačia-oras, 160 laipsnių, 20 min.
Iš šio kiekio gavosi 35 vnt. skanių sausainių. 

Recepto šaltinis: tešla SM

2011 m. balandžio 7 d., ketvirtadienis

Naminė Nutella



Produktai:

400 g. skrudintų lazdyno riešutų
200 g. cukraus pudros
80 g. kakavos
5 v.š. aliejaus

Eiga: Lazdyno riešutus sudėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir dėti į orkaitę, kad paskrustų (200 laipsnių apie 15-20 min.). Išėmus, riešutus sudėti ant rankšluosčio, uždengti ir rankom trinti riešutus, kad nusivalytų odelės. Nuvalytus riešutus sudėti į kombainą, kur su peiliukais arba naudotis blenderiu ir susmulkinti riešutus. Smulkinti tol, kol iš jų pasidarys sviestinė masė (jei blogai malasi, įdėti pora šaukštų aliejaus). Vėliau sudėti cukraus pudrą, kakavą ir aliejų ir vėl plakti iki vientisos masės. Supilti į indą, atvėsinti kambario temperatūroje ir dėti į šaldytuvą. Laikyti šaldytuve iki 2 savaičių.

Skanaus


P.s. labai saldus, labai skanus kremas, svarbiausia, kad naminis. Konsistenciją reguliuotis geriausiai aliejumi ir cukraus pudra. Jei masė per tiršta, įpilkit dar aliejaus, jei per skysta - cukraus pudros. Man nesusimalė iki labai vientisos masės, jaučiasi maži grūdeliai, bet dar kartą pasikartosiu, svarbiausia, kad naminis. Ir kitą kartą malsiu vien tik blenderiu, laikas nuo laiko atvėsindama, kad blenderis nesudegtų.
Iš šio kiekio gavosi va toks indelis. Tikrai daug:)

2011 m. balandžio 5 d., antradienis

Česnakinė duona

Kai atsibosta paprastas batonas, galima jį šiek tiek paįvarinti.


Produktai:

10 riekelių baltos duonos
40 g. sviesto
7 skiltelės česnako
pora šakelių krapų

Eiga: Ant silpnos ugnies išlydyti sviestą, į jį įspausti česnaką, bei sudėti susmulkintus krapus. Pakepti pora minučių, kol truputį paruduos. Su šaukšteliu ištepti duoną padažu ir dėti į įkaitintą orkaitę. Kepti, kol apskrus.
Skanaus


2011 m. balandžio 4 d., pirmadienis

Štrudelis su obuoliais



Produktai:

Tešlai:
300 g. miltų
150 ml pieno
1 kiaušinis
2,5 v.š. aliejaus
druska

Įdarui:
800 g. obuolių
1 citrina
30 g. kepintų migdolų drožlių
1 sauja razinų
100 g. cukraus
0,5 a.š. cinamono
30 g. džiuvėsėlių
50 g. sviesto

Eiga: Pieną šiek tiek pašildyti. Visus tešlai skirtus produktus (miltus, kiaušinį, pieną, druską, aliejų visą) sudėti į indą ir plakti mikseriu keletą minučių. Jeigu masė limpa prie rankų, pabarstyti šiek tiek miltų ant tešlos, paminkyti ir padaryti rutulėlį. Gilesnę lėkštę patepti aliejumi, įdėti tešlą, aptepti viršų aliejumi, uždengti maistine plėvele ir palikti tešlą 2 val. kambario temperatūroje.
Obuolius perpjauti į 4 keturias dalis, nulupti ir supjaustyti griežinėliais, užpilti citrinos sultimis. Pakepinti migdolus ir sudėti į obuolius. Išmirkytas razinas taip pat sudėti į obuolius, bei cinamoną, cukrų ir gerai viską išmaišyti.
Ant darbo stalo pakloti virtuvinį rankšluostį (tik be pūkų), pabarstyti truputį miltų. Uždėti tešlą, ją šiek tiek pabarstyti miltais ir švelniai pakočioti. Paskui rankomis tempti ją į šonus, kol tešla pasidarys permatoma. (Galima ir mėtyti tešlą, taip tampant, bet gerai išsitampo ir pakišant rankas po tešla ir atsargiai tempiant). Tešlos kampus nupjauti. Ištirpinti sviestą ir aptepti tešlos visus 4 šonus. Džiuvėsėlius pabarstyti ant tešlos, paliekant kampus (kokius 3-4cm) laisvus. Paskleisti obuolius. Tešlos mažuosius šonus užlenkti ant obuolius. Pakelti rankšluosčio kraštus ir leisti tešlai vyniotis, vis pakeliant rankšluostį. Su rankšluosčiu tešlą pernešti ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir nuritinti ją į skardą. Aptepti likusiu sviestu. Kepti 180 laipsnių 30-40 min., kol gražiai paruduos.
Ataušus, apibarstyti cukraus pudra.
Skanaus


P.s. šį receptą turėjau labai seniai. Net neprisimenu iš kur jį buvau nusirašius ir tik dabar pabandžiau iškepti. Pradiniame recepte buvo parašyta, kad miltų dėti 250 g. Aš tiek ir įdėjau, bet tešla gavosi labai skysta, tai dar pridėjau 50 g. (kaip ir recepte parašiau), ir dar mikseriu paplakiau. Tada gal kokį 1 v.š. miltų užbarsčiau ant viršaus ir padariau rutuliuką. Kai tešla pastovėjo 2 val. ji pasidarė labai elastinga, maloniai tampėsi. Aš šią tešlą tiesiog įsimylėjau:)
Štrudelis gavosi labai skanus. Iš orkaitės sklindantis keptų obuolių, cinamono kvapas tiesiog prirakino mane prie laikrodžio, kada gi pagaliau jis iškeps:)
Kepiau el. orkaitėj 3 pakopa, f-ja: kepimas viršus - apačia -oras, 180 laipsnių, 30 min.